Dr. Cristina-Daniela Cîmpean, medic specialist MF, formator apifitoterapie, Centrul Naturist Steaua-Divină Brașov, lector Ayurveda A.M.N.

Urmărirea eficienței tratamentului este de un real folos în special în cazul unor afecțiuni cu gravitate crescută cum sunt neoplaziile, caz în care avem nevoie de indicatori mai simpli și mai rapizi ai evoluției stării de sănătate a pacientului, mai ales atunci când markerii tumorali sunt foarte mici, iar evaluarea imagistică nu poate fi realizată cu o frecvență mare. Există și situații în care unele afecțiuni cronice evoluează silențios mult timp și devin evidente doar de la un prag la care terapia conservatoare nu mai este întotdeauna posibilă, așa cum este cazul afecțiunilor cardiace ischemice.

Întâlnim și cazuri în care este necesară o diferențiere rapidă între o infecție acută și una cronică pentru a institui un tratament corect, de exemplu diferenţa dintre infecţiile acute pulmonare şi infecţia specifică cu Mycobacterium tuberculosis. În astfel de situații putem găsi un sprijin în testul cristalizării sensibile, care în 24-48 de ore ne poate da informații suficiente pentru orientarea diagnosticului și a fitoterapiei. Vom prezenta în continuare câteva cazuri care ilustrează aceasta.