Dr.C.Lăpușan, dr.F.Dobrotă, dr. I.Juravle, dr.V.Cucu, dr.B.Nicu, prof. dr.I.Coman Clinica urologică “ENDOPLUS”, Cluj-Napoca

Obiectivul studiului: Evaluarea eficacității și stabilirea indicațiilor optime ale fitoterapiei cu uleiuri esențiale pentru infecțiile urinare la pacienți cu simptomatologie de tract urinar inferior ( LUTS) .

Material și metodă: Au fost luați în studiu un număr de 40 de pacienți, 24 femei și 16 bărbați, cu vârste cuprinse între 23-65 ani cărora li s-a administrat Biomicin Forte în doză de 2 capsule de două ori pe zi timp de 3 săptămâni cu monitorizare la 6 săptămâni și la 3 luni. Criteriile de includere au fost reprezentate de prezența uroculturilor pozitivate cu germeni preconizați sensibili, simptome de tract urinar inferior (LUTS) și vârstă între 18-65 ani. Criteriile de excludere au fost reprezentate de uroculturile negative, patologie tumorală, intervenții invazive recente la nivelul aparatului genito-urinar (< 30 zile), tratament cu antibiotice sau AINS, comorbidități severe, semne de gravitate (febră, frison, bradicardie, hipotensiune arterială).

Rezultate: Pacienții au prezentat uroculturi pozitive cu Escherischia coli, Proteus, Klebsiella sp. și Stafilococ aureu. Sterilizarea uroculturii s-a obținut în 67% cazuri, constatându-se recidiva ITU în 52% din cazuri.

Un număr de 5 pacienți nu au tolerat asocierea fitoterapeutică (reacții adverse de tip gastrointestinal).

Un număr de 3 cazuri au evoluat nefavorabil spre pielonefrită acută și au impus

asocierea antibioterapiei.

Concluzii: Pentru ITU necomplicate fitoterapia în monoterapie cu Biomicin Forte poate fi o alternativă la tratamentul antibiotic standard.