Dr. Mihăilescu Daniela, medic primar pneumologie, Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, București

Obiective: problema cea mai importantă și frecventă a părinților legată de absenteismul copiilor de la grădiniță sau școală este legată de afecțiunile acute respiratorii ale acestora. Indiferent de cauză, copiii prezintă următoarea simptomatologie: rinoree, strănut, tuse uscată sau productivă, febră, oboseală, cefalee însoțite sau nu de disfagie, odinofagie etc .

Afecțiunile acute respiratorii, în urmă cu mai mulți ani, aveau frecvența cea mai mare în perioada septembrie – martie / aprilie. Situația s-a schimbat. Nu mai există diferențe importante între anotimpurile calde și reci. Se mai întâmplă ca antibioticele să fie folosite uneori excesiv. Dar aceste probleme pot fi soluționate folosind un preparat fitoterapic.

Material și metodă: pacienții care s-au prezentat în serviciul nostru în decursul unui an cu afecțiuni acute de căi respiratorii superioare asociate sau nu cu afecțiuni acute de căi respiratorii inferioare au primit BIOSEPT și BIOMICIN în doze și durate corespunzătoare vârstei și stării pacientului în momentul prezentării.

Rezultate: preparatul a fost prescris pe o perioada de 10-20 de zile în funcție de amploarea afecțiunilor și a patologiei asociate. Evoluția a fost favorabila. S-a obținut ameliorarea simptomatologiei în 2-5 zile și vindecarea în 6-8 zile în majoritatea cazurilor.

Concluzii: BIOSEPT / BIOMICIN reprezintă o alternativă eficientă în abordarea infecțiilor acute respiratorii. Un tratament bine tolerat și fără reacții adverse. Poate fi indicat ca primă intenție ducând la reducerea semnificativă a perioadei de ameliorare și vindecare.