Dr. Anca Cioltan, medic specialist MF, competenţă apifitoterapie, cabinet Raphael Medica, Constanţa

Această lucrare urmăreşte să evidenţieze avantajele tratamentului fitoterapeutic într-un caz de pneumopatie acută cu complicaţii.

Este cazul unei paciente în vârstă de 71 ani, diagnosticată cu pneumopatie acută şi zona zoster. A urmat tratament cu antibiotice, timp de 10 zile, în spital. Se externează cu pleuezie bazală stângă şi cu recomandarea de a urma în continuare tratament antibiotic. După aproximativ o lună de tratament, în urma examenului CT, se constată o regresie lentă a modificărilor patologice şi i se recomandă investigaţii suplimentare şi monitorizare a markerilor tumorali.

În acel moment pacienta renunță la tratamentul medicamentos alopat și se adresează cabinetului nostru.

Am realizat o evaluare generală a stării de sănătate şi am instituit un tratament care a urmărit mai multe efecte :

1.întărirea sistemului imunitar

2.efect antibiotic

3.detoxifiere

4.vitalizare

Am administrat 2 amestecuri de plante medicinale româneşti . Pacienta a urmat concomitent şi o dietă bazată pe sucuri naturale.

După ce a început tratamentul fitoterapeutic, pacienta a renunţat complet la tratamentul antibiotic şi antiviral. Leziunile de zona zoster au regresat şi apoi au dispărut complet.

După 2,5 luni de tratament fitoterapeutic leziunile patologice de la nivel pulmonar s-au fibrozat, zona zoster s-a vindecat.

CONCLUZII:

1.Tratamentul fitoterapeutic administrat a fost eficient şi a condus la o vindecare aproape completă a pacientei.

2.Tratamentul a avut un rezultat favorabil datorită perseverenţei şi a stricteţii cu care a fost efectuat de către pacientă, deşi a avut o durată de aproximativ 2,5 luni.

3.Deşi s-a avut în vedere eventualitatea evoluţiei procesul patologic către dezvoltarea unui proces tumoral (nodulul pulmonar superior), acesta nu s-a confimat ulterior, după 2,5 luni de tratament fitoterapeutic continuu.

4.Dieta cu sucuri naturale a oferit vitaminele şi principiile nutritive necesare procesului de recuperare şi detoxifiere, deoarece pacienta urmase anterior un tratament antibiotic agresiv.