Prof. dr. Evelina Moraru, UMF ” Gr.T.Popa” Iaşi

Există de câteva decenii semnalări ale creşterii incidenţei şi severităţii unor etiologii în hepatologia pediatrică. Cu toate eforturile substanţiale de a diminua incidenţa hepatitelor cronice post virale prin vaccinare (în hepatita B) sau /şi prin tratament antiviral (în hepatite C şi B), încă există cazuri în care practicianul se confruntă cu asemenea situaţii. Din păcate însă, noi etiologii definesc profilul suferinţei hepatice acute şi cronice: toxicitate prin automedicaţie, steatoză hepatică nonalcoolica, toxicitate medicamentoasă în boli cronice cu terapie specifică, intoxicaţii, etc.

În steatoza hepatică la copil se intrică factori metabolici, genetici dar şi epigenetici cu intervenţii în perioadele de risc major pentru a permite disfuncţii endocrine şi metabolice cu efect în crearea patologiei peste ani (boli cardio-vasculare, imune, degenerative).

În acest context şi în conformitate cu principiul utilizării unor medicaţii care să prezinte garanţia eficienţei şi siguranţei, am utilizat produsul Hepatofit 1 la 20 de pacienţi copii, cu vârste între 6 şi 18 ani, pentru un interval de două până la cinci luni. Selecţia pacienţilor s-a făcut în conformitate cu toate regulile etice, profesionale şi efectele clinice.

Rezultatele au fost comparate cu parametrii cercetaţi şi la un grup de control care nu a primit tratament. Diagnosticele pacienţilor au fost: steatoză hepatică 12 pacienţi, fibroză chistică şi manifestări hepato-biliare, cinci cazuri şi trei cazuri cu hepatopatie toxică în cadrul terapiei tuberculostatice cronice.

Copii au fost supravegheaţi clinic, biologic şi ecografic în dinamică, pentru o perioada de şase luni iar parametrii au fost comparaţi şi prelucraţi statistic.

Efectele clinice au fost benefice la 85% dintre pacienţi şi au inclus ameliorarea apetitului, diminuarea fenomenelor digestice ca greaţa, vărsăturile şi gustul amar în gură. Hepatomegalia a evoluat favorabil la zece din 15 copii. Ecografic s-a comparat intensitatea şi distribuţiei steatozei şi de asemenea hepatomegaliei şi s-a constatat o diminuare la 75% dintre pacienţi. Precizăm că evoluţia a fost mai rapidă la cazurile cu toxicitate hepatică şi steatoză hepatică şi mai lentă la cazurile cu fibroză chistică.

Valorile transaminazelor s-au modificat de la o medie de cinci ori valoarea normală la una de 1,5 valoarea normală.

Funcţia hepatică nu s-a deteriorat iar efecte adverse nu s-au înregistrat.

În concluzie, experienţa noastră susţine utilizarea produsului pentru efectele bine cunoscute care au fost dovedite şi de noi la copil.