Dr.Carmina Mihaela Smith, medic specialist MF

Dr. Angela Laur

Gravidă A.C. în vârstă de 36 de ani s-a prezentat la medicul de familie pentru grețuri și vărsături matinale debutate în săptămâna a10-a de sarcină.

Întrucât toate investigațiile de laborator precum și examenul clinic sunt în limite normale se consideră aceste simptome fiziologice și se recomandă regim igieno-dietetic și uleiuri esențiale esentiale de lămâie și portocal dulce. Evoluția este favorabilă cu ameliorare progresivă rapid până la dispariție.

În săptămâna 22 acuză ușoare insomnii și lombalgii pe fondul creșterii în greutate cu 10 kg (g=54 kg la debutul sarcinii) pentru care se recomandă lavandă în aromacandela începând cu ora 20,00 și ulei 33 de plante în aplicații locale, 5-6 picături pe coloana vertebrală la culcare. Încă din prima seara de administrare atât gravida cât și soțul ei au constatat că somnul a devenit mult mai bun calitativ, iar durerile lombare au disparut complet. În plus fluctuațiile emoționale ale gravidei au devenit mai rare, ea bucurându-se de o stare de echilibru și de bucurie în așteptarea momentului nașterii.

Pentru prevenirea vergeturilor abdominale gravida A.C. folosește tot uleiurile esențiale de lămâie și portocal într-o bază de ulei de argan sau măsline cu efecte foarte bune asupra hidratării și elasticității tegumentare.

Concluzii: uleiurile esențiale Vivasan sunt o terapie adjuvantă de prima intenție, extrem de eficientă la gravide atât în ameliorarea simptomelor specifice primului trimestru cât și pe toată perioada sarcinii având un profil de siguranță excelent și rezultate benefice atât pe corpul fizic cât și psihoemoțional.