Marilena Gîlca , UMF „Carol Davila”, Facultatea de Medicină, Departamentul de Științe Funcționale,Disciplina Biochimie

Alina Bărbulescu , Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă, Școala Doctorală , Universitatea Ovidius, Constanța

Gustul plantelor medicinale este considerat în numeroase sisteme etnomedicale drept o categorie descriptivă etnofarmacologică importantă, care s-ar corela cu acțiunile terapeutice ale plantelor, fapt confirmat de către cercetători în studii științifice recente.

Echipa noastră a contribuit la aceasta, fiind cea care a cartografiat, pentru prima dată pe plan internațional, spațiul etnofarmacologic ayurvedic prin integrarea informației provenită din mai multe texte tradiționale antice. În urma analizei bazei de date astfel generate, au fost evidențiate asocieri statistice gust – acțiuni terapeutice, majoritatea dintre ele fiind menționate explicit în textele medicale vechi de mii de ani.

În conferința prezentă, va fi realizată o scurtă incursiune în etnofarmacologie,focalizată pe descoperirea importanței gustului, ca instrument de selectare a celor mai eficiente plante medicinale utile într-o anumită patologie. Se va urmări, de asemenea, poziționarea conceptelor tradiționale etnofarmacologice într-o nouă lumină, cea a descoperirilor științifice recente referitoare la gust (ex. localizarea extraorală a receptorilor gustativi, similaritatea formei moleculare ca factor responsabil pentru similaritatea senzației gustative, etc).

Integrarea viziunii tradiționale asupra gustului în cercetarea modernă ar putea revela fațete nebănuite ale potențialului terapeutic al plantelor medicinale, și de asemenea eficientiza identificarea de noi tratamente naturale pentru bolile omului modern.